oslo-k

5G-bygget

I Kværnerbyen skal Oslo K bli et av de første næringsbyggene i Norge med neste generasjons mobilnett.

Femte generasjons mobilnett rulles snart ut i samfunnet. Det gir muligheter til teknologisk innovasjon som sprenger skalaen for hva vi tidligere trodde var mulig. I løpet av 2021 skal over halvparten av alle nordmenn ha 5G dekning, og dette vil ha særlig stor verdi i bedriftsmarkedet.

I korte trekk handler 5G om raskere fart, bedre kapasitet og dekning. Det gjør at mange flere enheter kobles til nettverk og snakker sammen – det såkalte tingenes internett. Det kommer til å skape innovasjoner i bedriftsmarkedet som vi ikke har sett for oss til nå.

– Den største forskjellen handler om mengdene data som kan håndteres. Man kan frakte ti ganger mer med samme ressursene som i dag, sier Nils M. Bøhler som er konserndirektør for næringseiendom i OBOS.

Han er tydelig på at OBOS sine ambisjoner er å ligge i front av samfunnsutviklingen, og Oslo K er et stjerneeksempel på dette.

– Det er viktig å tørre å satse. Vi skal ta kalkulerte risikoer for å levere produktet og tjenestene som kundene krever i morgen. Det å ha den beste infrastrukturen i byggene våre er en sentral premiss, sier Bøhler.

Teksten fortsetter under bildet

Illustrasjon av kontorlokaler i Oslo K - med lyssjakten som slipper inn rikt med lys i midten. Illustrasjon av kontorlokaler i Oslo K - med lyssjakten som slipper inn rikt med lys i midten.


En stor investering som gir unike fortrinn for leietagerne

Med viljen til innovasjon i ryggmargen er det en ekstra motivasjon for OBOS Næringseiendom at Oslo K blir et av landets, og et av verdens, første bygg med eget 5G nettverk. Dette er en investering på flere millioner som få andre utleiere har tatt på seg så langt, og Bøhler er tydelig på årsaken.

– Vi bygger opp Kværnerbyen til å bli en av Oslos beste områder for å jobbe og bo i, og da ønsker vi løsningene som gjør at menneskene trives i mange år. Det å ha en god teknologisk infrastruktur gir mennesker helt nye muligheter, sier Bøhler.

Les om Oslo K prosjektet her. Oslos mest spennende teknologiske næringsbygg.

Eget 5G nett gir leietagerne muligheten til å utvikle nye tjenester på en infrastruktur som andre vil misunne de.

– Oslo K er perfekt for bedrifter som skal skape løsningene som endrer fremtiden og hvordan vi løser arbeidsoppgaver, som teknologi eller ingeniørtunge arbeidsplasser. Samtidig er det slik at 5G vil drive omstilling i alle bransjer, derfor er det et konkurransefortrinn å etablere seg i bygget, sier Bøhler.

Teksten fortsetter under bildet.

Illustrasjon av restaurantområdet i første etasje i Oslo K. Illustrasjon av restaurantområdet i første etasje i Oslo K.

Din bedrift kan få sitt eget 5G nett

5G gjør at leietagerne kan få sine egne private nettverk der de kan trygt eksperimentere og skape nye typer tjenester.

– Dermed kan det settes opp med sikkerheten som kreves for at andre ikke skal få innblikk i de mange spennende forskningsprosjektene vi vil se innen sensorteknologi eller kunstig intelligens. Vi er fulle av forventninger til hva våre leietagere vil skape, sier Bøhler, som håper at Oslo K blir et arnested for innovasjoner.


Nils Morten Bøhler

Nils Morten Bøhler

Konserndirektør for næringseiendom i OBOS Eiendom

  Nettverket vil fungere på alle mobilnett, og det skal settes opp hele 105 5G antenner inne i bygget. Spredernettet går til 3000 datapunkt, og det vil være muligheten til å skille opp nettverkene i egne infrastrukturer for opptil 17 leietagere. 


  Integreres med sensorer for bedre drift

  Det tekniske driftsnettet i bygget skal styres ved hjelp av sensorer. Integrert med 5G gir det muligheter som ingen andre tidligere har hatt. Fra et nettbrett kan alle installasjoner styres ned til det minste presisjonsnivået, som ventilasjon og berøringsfri adgangskontroll med bluetooth slik at ansattes mobiler kan brukes til å styre låser og adganger inn til egne lokaler, til konferansefasilitetene i bygget og i heisene. Det skal også legges til rette for kommunikasjon innad i bygget som bestillinger fra kantine og ulike andre tjenester som tilbys.

  – I kjelleren får vi egne elbilladere som kan lade alle typer hybrid- og elbiler raskt og effektivt, sier Bøhler og peker på den enkle beliggenheten for ansatte som kjører bil til jobb.

  For de som sykler finnes egen parkering, og et brann-sikkert oppsett for å lade batteriene på elsykler.

  – Vi investerer mer enn noen ganger tidligere i smarte funksjoner i dette bygget. Dette fordi vi ønsker å sikre oss de leietagerne som ser verdien av alle installasjoner og muligheter, og som ønsker å bli bygget i veldig lang tid, sier Bøhler.

  Det er fortsatt mulig å sikre seg plass i Oslo K. Les mer om bygget her.